Luchtbevochtiger Test 2024
De beste luchtbevochtiger vind je hier
Hieronder kan je al direct de beste luchtbevochtiger voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste luchtbevochtigers voor ieders budget
Meestal is de keuze aan Luchtbevochtigers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor Luchtbevochtigers
✅ Betrouwbare partners
De beste luchtbevochtigers vind je hier
Als je in de wintermaanden last hebt van ademhalingsproblemen, hoesten of droge lippen als je opstaat kan dit de oorzaak zijn van een te lage vochtigheidsgraad in huis. Vooral bij mensen met astma of allergie kan een verkeerd binnenklimaat de oorzaak zijn van allerlei kwalen.
Met een luchtbevochtiger bevochtig je een kamer of ruimte terug naar een gezond vochtigheidspercentage. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60 procent. In de koude wintermaanden kan de luchtvochtigheid tot 10% dalen. Als je wakker wordt met een droge mond en ademhalingsproblemen is het tijd om een luchtbevochtiger in huis te halen. Op deze pagina vind je alle informatie over luchtbevochtigers, wat een luchtbevochtiger is, de voordelen van een humidifier en hoe het werkt.
Verder vind je een TOP 10 terug met de beste luchtbevochtigers. Wij hebben een groot consumentenonderzoek gedaan en gekeken naar de gebruikersbeoordelingen en specificaties. Samen met onze eigen bevindingen hebben we een lijst kunnen samenstellen met de beste luchtbevochtigers. In de zomer kan het ook zijn dat de luchtvochtigheid te hoog is net zoals een lage vochtigheid kunnen er nadelige effecten ontstaan zoals schimmels en ademhalingsproblemen. Als dit het geval moet je een luchtontvochtiger overwegen.
TOP 10 Luchtbevochtiger
Wat is een luchtbevochtiger?
Waarom een luchtbevochtiger kopen?
Zoals je al kon lezen bovenaan deze pagina helpt een luchtbevochtiger om de vochtigheid in huis terug op een gezond niveau te krijgen. Vooral in de wintermaanden hebben veel mensen een droge lucht in huis, je kent het wil die kille dagen waarop je een benauwde ademhaling hebt, een droge mond en lippen maar ook droge ogen en een droge hoest kan een complicatie zijn van een lage luchtvochtigheidsgraad. Met de aanschaf van een luchtbevochtiger zeg je vanaf nu voorgoed vaarwel tegen droge lucht in huis.
Voordelen van een Luchtbevochtiger
✅ Voorkomt droge lucht
✅ Zorgt voor een betere nachtrust
✅ Voorkomt droge huid en droge ogen
✅ Voorkomt luchtwegklachten
✅ Gezond voor je huid en haar
✅ Behoudt een gezond binnenklimaat
✅ Ideaal voor koude droge winterdagen
✅ Voorkomt verstopte neuzen en hoesten
✅ Voorkomt hoofdpijn
✅ Verminderd klachten bij astma en allergie
✅ Verminderd de klachten van verkoudheid
✅ Voorkomt scheuren van houten meubels en objecten
✅ Beter voor je kamerplanten en interieur
Als je een aroma diffuser of ultrasone luchtbevochtiger gebruik, gebruik dan indien mogelijk Gedestilleerd water hierdoor verminder je de hoeveel mineralen in het water. Je kan luchtbevochtigers schoon maken met azijn of citroenzuur. Tot slot zijn er ook nog de Luchtwassers, deze apparaten reinigen en bevochtigen de lucht tegelijkertijd.
Hoe werkt een luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger ook wel humidifier, verdamper of stoombevochtiger genoemd, is een elektrisch apparaat dat de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogt. Er zijn 2 soorten luchtbevochtigers, de draagbare luchtbevochtigers ook wel point-of-use humidifiers genoemd.
Deze worden vaak gebruikt om één enkele kamer te bevochtigen en kan je makkelijk verplaatsen, meestal zijn ze met de hand te verplaatsen of kun je dankzij wielen het apparaat vooruit duwen. Luchtbevochtigers voor een heel huis of commerciële ruimte zijn vaak aangesloten op het HVAC-systeem van het huis. Op deze manier wordt het hele gebouw van vocht voorzien.
Een lage luchtvochtigheid kan voorkomen in verwarmde ruimtes binnenhuis. Vooral in de winter wanneer koude buitenlucht binnenhuis verwarmd wordt kan de luchtvochtigheid dalen tot wel 10%. Deze lage luchtvochtigheid kan nadelige effecten op de gezondheid veroorzaken zoals uitdrogen van de slijmvliezen, ademhalingsproblemen, snurken enz…
Verder tast de lage luchtvochtigheid ook houten meubels aan, waardoor krimp en losse voegen kunnen ontstaan. Ook boeken en papier kunnen krimpen of kromtrekken door de lage luchtvochtigheid.
Verschillende soorten luchtbevochtigers
Zo heb je de Koudwaterverdampers, deze bestaan uit een reservoir, lont en ventilator. De lont neemt water uit het reservoir op waarna de ventilator lucht op de lont blaast om het water te helpen verdampen. De verdamping uit de lont is afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Daardoor heeft een kamer met een lage luchtvochtigheid een hogere verdampingssnelheid dan een kamer met hoge luchtvochtigheid. De verdampende luchtbevochtigers zijn daarom zelfregulerend, naarmate de luchtvochtigheid in een kamer toeneemt, neemt de waterdampproductie op natuurlijke wijze af.
Deze luchtbevochtigers kunnen beschimmeld worden als ze tussen vullingen niet volledig uitgedroogd zijn. Ze moeten regelmatig gespoeld worden of vervangen.
Kamerplanten kunnen ook op natuurlijke wijzen de lucht bevochtigen, omdat ze door transpiratie water in de lucht verdampen.
Verdampers ook wel stoombevochtigers genoemd verwarmen of koken water waarbij stoom en vocht in de lucht vrijkomen. Verdampers kunnen gezonder zijn omdat stoom minder snel onzuiverheden of micro-organismen transporteert, vooral in de winter. Let er wel op dat deze verdampers veel meer energie verbruiken omdat het water soms gekookt wordt. Er is een zeer klein risico op brand bij goedkope slecht ontworpen apparaten.
Tot slot hebben we de ultrasone luchtbevochtigers die gebruik maken van een keramisch diafragma dat met een ultrasone trilling waterdruppels creëert die geruisloos de luchtbevochtiger verlaten.
Deze apparaten worden ook wel aroma diffusers genoemd. Het nadeel aan dit type luchtbevochtiger is dat de waterdruppels onzuiverheden die zich in het water reservoir bevinden mee de lucht in vernevelen inclusief mineralen uit hard water, waardoor witte vlekken op nabijgelegen meubels kunnen ontstaan. Ultrasone vernevelaars moeten regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat bacterie en schimmels door de lucht worden verspreid.
Luchtbevochtiger Koopgids
Hou rekening met de volgende factoren
Voordat je overgaat tot de aankoop van een luchtbevochtiger is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Afhankelijk van de grootte van je kamer of de ruimte die je wilt bevochtigen heb je een model nodig met een geschikt bereik. Hieronder de specificaties waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een luchtbevochtiger:
- Capaciteit
- Energieverbruik
- Afneembaar waterreservoir
- Geluidsniveau
- Onderhoudsindicator
- Reinigingsmodus
- Liter vocht onttrekking
- Multifunctioneel
- App
- Prijs
Capaciteit
Afhankelijk van het waterreservoir kan je grotere ruimtes bevochtigen. Kijk zeker naar onze luchtbevochtiger reviewpagina’s om te zien welke capaciteit de luchtbevochtiger heeft. Zo weet je zeker of de luchtbevochtiger van je keuze voldoende capaciteit heeft.
Energieverbruik
Verdampers en luchtwassers gebruiken meestal meer energie dan koudwaterverdampers en ultrasone luchtbevochtigers. Het voordeel is dat ze minder bacteriën vernevelen.
Afneembaar waterreservoir
De meeste luchtbevochtigers hebben een uitneembaar waterreservoir, extra handig om water bij te vullen. Let op niet elke luchtbevochtiger heeft dit.
Geluidsniveau
Een aanvaardbaar geluidsniveau ligt rond de 25 – 30 Db. Als je zo weinig mogelijk last van geluid wilt hebben kies je beter een ultrasone luchtbevochtiger. Deze maken veel minder geluid. Let er wel op dat je deze apparaten veel sneller moet schoon maken, het best met azijn of citroenzuur omdat er onzuiverheden mee de lucht in worden verneveld worden. Kies een verdamper of stoombevochtiger om een zuivere lucht te garanderen.
Onderhoudsindicator
Sommige modellen geven aan wanneer het tijd is om je watertank te reinigen of een onderdeel te vervangen. Zo voorkom schimmels en bacteriën.
Reinigingsmodus
Sommige humidifiers hebben een reinigingsmodus zodat het apparaat zich vanzelf proper maakt vanbinnen.
Liter vocht onttrekking
De meeste luchtbevochtigers hebben een aanduiding zodat je kan zien hoeveel water ze verdampen per uur. Meestal wordt dit uitgedrukt in ml / uur
Multifunctioneel
Veel luchtbevochtigers zijn multifunctioneel dat wil zeggen dat ze meerdere eigenschappen of functies hebben hieronder de meest voorkomende extra functies:
Hygrometer: De meeste luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer zodat je eenvoudig de correcte luchtvochtigheidsgraad kan aflezen. Dankzij de hygrometer weet de luchtvernevelaar wanneer er voldoende vocht in de lucht zit.
Aroma diffuser: Soms kan je ook geurolie toevoegen aan je vernevelaar deze categorie luchtbevochtigers noemen aroma diffuser. Lees onze Aroma Diffuser pagina om alles hierover te weten te komen.
Ionisator functie: Een ionisator is een extra functie dat moleculen ioniseert. Door deeltjes op een elektrische lading te brengen. Dit helpt de stofdeeltjes in de lucht te verminderen.
Luchtreiniger: Sommige modellen hebben speciale filters die de lucht reinigen dit worden ook wel luchtwassers genoemd. Deze apparaten zijn een combinatie van luchtbevochtigers en luchtreinigers.
App
Sommige luchtbevochtigers kan je verbinden met een app zodat je vanop afstand de luchtvochtigheidsgraad kan aflezen, maar ook instructies geven zodat je kamer altijd voldoende bevochtigd is, extra handig op koude winterdagen.
Prijs
Een goede luchtbevochtiger kost al gauw enkele honderden euro’s. Van de modellen die we bespreken is er maar één degelijke luchtbevochtiger onder de 100 € namelijk de Medisana UHW 60065. We raden aan te investeren in een duurder model om zeker te zijn van je zaak.
Meest gestelde vragen over luchtbevochtigers [FAQ]
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. Zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid kan een nadelig effect hebben op je gezondheid! Gebruik een luchtbevochtiger om de vochtigheidsgraad omhoog te krijgen. Om de luchtvochtigheid omlaag te krijgen gebruik je een luchtontvochtiger.
Een lage luchtvochtigheid ligt onder de 50 %. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid snel naar 20-10% dalen. Het is belangrijk voor je gezondheid om een gezond binnenklimaat in huis te hebben. Er kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan zoals ademhalingsproblemen en een droge hoest of lippen. Verder kunnen er schimmels ontstaan als de luchtvochtigheid te groot is.
Net zoals een te lage luchtvochtigheid kan een te hoge luchtvochtigheid ook nadelige effecten voor je gezondheid hebben. Schimmels, vochtproblemen en ademhalingsproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij een hoge luchtvochtigheid. Met een luchtontvochtiger breng je het peil terug op een gezond niveau. Veel voorkomende plaatsen waar de luchtvochtigheid te hoog is zijn een waskamer of keuken.
Je kan de luchtbevochtiger plaatsen op je kamer, een kinderkamer, maar ook een woonruimte zoals een living of bureau. Denk er wel aan dat niet elke luchtbevochtiger hetzelfde is. Kies een ultrasone luchtbevochtiger als je deze in je kamer wilt plaatsen omdat dit type bevochtiger fluisterstil is.