Skip to main content

Luchtontvochtiger Test 2024

 

De beste luchtontvochtiger vind je hier

Hieronder kan je al direct de beste luchtontvochtiger voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.

beste Luchtontvochtiger

 

De beste luchtontvochtiger voor ieders budget

 

luchtontvochtiger

Princess 353120

High End

 

Luchtontvochtigers vergelijken

 Clean Air Optima CA-703

Mid Range

 

vochtprobleem

Cecotec BigDry 2000

Budget

 

 

luchtontvochtiger kopen

Meestal is de keuze aan luchtontvochtigers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor luchtontvochtigers

✅ Betrouwbare partners

De beste luchtontvochtigers vind je hier

Het voelt klam in je woning en in de ochtend staat er vochtdruppels op de ramen. Je bent een beetje buitenadem en voelt je benauwd. Hier bij Gezondluchtje.nl weten we dat dit heel erg vervelend kan zijn en ikzelf kan uit ervaring spreken. Veel mensen met astma hebben een optimaal binnenklimaat in huis nodig om goed te kunnen ademen…

Als je een vochtprobleem binnenhuis hebt kan dit schadelijk zijn voor zowel u als uw woonst. Er kan een muffe geur in huis ontstaan en er kunnen vochtplekken op de muren en behang komen. Door te veel vocht kunnen er schadelijke schimmels ontstaan in jouw woning die een nadelig effect kunnen hebben voor mensen met een allergie of astma.

Als jij last hebt van de bovenstaande kwalen in huis is het verstandig om met een hydrometer de luchtvochtigheidsgraad te meten. De ideale luchtvochtigheid binnenhuis ligt tussen de 40 en 60 percent. Als de luchtvochtigheid hoger ligt dan 60 % kan dit zoals je boven hebt gelezen een nadelig effect op uw gezondheid en je woning hebben.

Met een luchtontvochtiger kan je effectief je vochtprobleem verhelpen. Op deze pagina bespreken we alles over luchtontvochtigers. Wat een luchtontvochtiger is, hoe het werkt en de verschillende types luchtontvochtigers. Wij hebben een handige TOP 10 samengesteld met de beste modellen. Om deze modellen te kunnen aanbevelen hebben we een consumentenonderzoek gedaan en zijn daarna met de data aan de slag gegaan. Op deze manier hebben we een duidelijk beeld kunnen bekomen welke modellen het beste zijn en welke we in onze TOP 10 kunnen aanbevelen.

Deze luchtontvochtigers kan je meestal herkennen door de kristalkorrels meestal calciumchloride die wordt gebruikt om vocht uit de omringende omgeving te nemen. Deze zijn veel goedkoper maar zorgt dat je ze nooit omstoot, ze kunnen vlekken op parket veroorzaken als de natte kristallen op je vloer terecht komen.
De meest doeltreffende manier om een vochtprobleem in je huis te verhelpen. Deze elektrische ontvochtigers zijn ideaal voor thuisgebruik en de prijzen variëren van 30 tot 500 euro voor de duurste modellen afhankelijk van de capaciteit. Niet geschikt voor ruimtes met temperaturen onder de 10 graden.
Deze elektrische ontvochtigers zijn beter geschikt om bij temperaturen lager dan 15 graden het vocht uit de lucht te nemen.

TOP 10 Luchtontvochtigers

Model Review
1 Euromac DryBest 10 Euromac DryBest 10

92.4%

“Het apparaat doet precies wat hij moet doen. Makkelijke bediening en ontvocht goed. “

ReviewPrijs
2 TROTEC TTK 90 E TROTEC TTK 90 E

84.6%

“Het toestel heeft een behoorlijk groot reservoir, waardoor je hem niet constant moet leeg maken. “

ReviewPrijs
3 Qlima D 612 Qlima D 612

90.2%

“Prima apparaat om overtollig vocht uit een ruimte te krijgen. Makkelijk in te stellen.”

ReviewPrijs
4 Cecotec BigDry 2000 Cecotec BigDry 2000

96.4%

“Het is stil en klein zodat je het makkelijk verplaatsbaar is. Scherpe promo prijs!”

ReviewPrijs
5 Princess 353120 Princess 353120

91.6%

“Het doet echt zijn werk goed. Handig zijn de verschillende standen en dat vanaf afstand de machine kan bedienen”

ReviewPrijs
6 Clean Air Optima CA-704 Clean Air Optima CA-704

90.8%

“De luchtreiniger zorgt voor constante schone lucht. Geen schadelijk fijnstof meer!”

ReviewPrijs
7 AB Enterprise DH100 AB Enterprise DH100

88.8%

“Degelijke toestel en mooie afwerking. Reservoir is erg makkelijk te verwijderen. Kortom een prima product voor een hele nette prijs!”

ReviewPrijs
8 Clean Air Optima CA-703 Clean Air Optima CA-703

92.2%

“Deze luchtontvochtiger is makkelijk in gebruik, goed betaalbaar, en het zorgt ervoor dat je geen vochtproblemen hebt.”

ReviewPrijs
9 TROTEC TTK 24 E TROTEC TTK 24 E

89.2%

“Goede ontvochtiger voor kleine ruimten, werkt prima en het heeft een mooi ontwerp.”

ReviewPrijs
10 TROTEC Peltier TTP 1 E TROTEC TTP 1 E

83.2%

“Bij vochtige ruimtes geeft deze luchtontvochtiger beter resultaat.”

ReviewPrijs

 

Wat is een luchtontvochtiger?

 

Waarom een luchtontvochtiger kopen?

Zoals je bovenaan de pagina al hebt kunnen lezen is de aanschaf van een luchtontvochtiger de juiste keuze als je een vochtprobleem in huis hebt. Een muffe geur, vocht plekken op de muren en zelfs schadelijke schimmels kunnen ontstaan als het binnenklimaat niet optimaal is in je woonst. Als je last hebt van allergie of astma wil je niet in een omgeving slapen waar de vochtgraad hoger ligt als 60 %. Je zal het al snel benauwd krijgen.

Een luchtontvochtiger is de ideale oplossing om de vochtigheidsgraad in je woning te herstellen. Geef vocht geen kans je wilt niet dat je behang los komt te hangen of beschadigd geraakt door vocht. Schimmelplekken in het huis wil je al helemaal vermijden.

Grijp op tijd in als je merkt dat de lucht in je kamer klam aanvoelt. Langdurig blootstellen van je woning aan een hoge vochtigheidsgraad kan de bovenstaande kwalen in de hand spelen.

Voordelen van een Luchtontvochtiger

✅ Geeft schimmels geen kans

✅ Voorkomt vochtschade

✅ Bevorderd de ademhaling

✅ Aanbevolen bij mensen met astma en allergieën

✅ Verbetert de kwaliteit van de lucht

✅ Je kleding zal sneller drogen

✅ Ze lossen grote vochtproblemen op

✅ Bescherming voor je meubels en behang

Nadelen elektrische luchtontvochtiger: Ze maken meestal lawaai en de prijs kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Qlima D 612
TROTEC TTK 24 E
Clean Air Optima CA-703

 

vochtprobleem verhelpen

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger ook wel vochtvreter genoemd is een apparaat dat gebruikt wordt om de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen of op peil te houden tot een optimaal niveau. Er zijn tegenwoordig 2 verschillende soorten luchtontvochtigers in de omloop namelijk.

Een Chemische luchtontvochtiger op basis van een droogmiddel die bestaat uit een reservoir met wit / doorzichtige kristalkorrels meestal calciumchloride deze worden gebruikt om vocht, muffe geuren en condens in de omringende lucht op te nemen. Deze luchtontvochtigers worden meestal in de badkamer of de wasruimte gezet maar ook in kelders en andere ruimtes waar veel vocht ontstaat of te weinig ventilatie is. De chemische luchtontvochtigers zijn niet elektrisch en veel goedkoper dan elektrische luchtontvochtigers. Die laatste genoemde worden aanbevolen voor mensen met een vochtprobleem in huis.

Een Elektrische luchtontvochtiger op basis van verdamper en condensor zuigt de lucht door een filter zodat stofjes en andere verontreinigingen niet in het apparaat komen te zitten. De lucht op wordt gezogen komt in een verdamper. Hier wordt de lucht afgekoeld tegen een koud oppervlakte waarna deze condenseert en het water opgevangen wordt in een opvangbak. De gedroogde lucht wordt door de condensator terug opgewarmd en verlaat zo droog en warmer de elektrische luchtontvochtiger. Het nadeel aan dit type luchtontvochtiger is dat ze niet optimaal werkt in koude ruimtes en omgevingen. Ook kan het apparaat binnenin bevriezen dus moet je zeker zijn dat je apparaat een functie heeft om vries tegen te gaan anders kan het apparaat beschadigd raken. Aanbevolen bij temperaturen boven de 15 graden.

Een Elektrische luchtontvochtiger op basis van een adsorptie desiccant schijf heeft zoals de naam het zegt een ronddraaiende schijf die gemaakt is van silica gel. Dit is een vocht absorberende gel die het vocht uit te lucht trekt die in het apparaat wordt gezogen. De schijf ziet eruit als een zeef en draait rond. Voor de rest werkt het ongeveer hetzelfde, de schijf draait rond aan de ene kant een warme ruimte waardoor de lucht terug verdampt waarna deze net zoals een elektrische luchtontvochtiger op basis van verdamper en condensor langs een koud oppervlakte wordt geleid. Deze modellen zijn veel stiller en kunnen wel in een koude omgeving of ruimte gebruikt wordt in tegenstelling dat de luchtontvochtiger op basis van verdamper en condensor.

TIP: Een luchtontvochtiger wordt meestal gebruikt in een omgeving waar veel vocht vrij komt denk hierbij aan de wasruimte waar de wasmachine staat en waar je kleren drogen. Ook in de keuken geventileerde ruimtes kan een luchtontvochtiger de juiste keuze zijn.

 

Luchtontvochtiger Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een luchtontvochtiger is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Als je niet de juiste specificaties hebt die nodig zijn voor je vochtprobleem te verhelpen kan dit al snel een teleurstelling worden. Hieronder de factoren waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een luchtontvochtiger.

 • Capaciteit en berekening per m²
 • Waterreservoir
 • Energieverbruik
 • Ingebouwde hygrometer
 • Geluidsniveau
 • Luchtreinigingsfunctie
 • Instelbare vochtigheidsgraad
 • Prijs

Capaciteit en berekening per m²

De capaciteit van een luchtontvochtiger wordt gemeten aan de hand van het aantal liters water dat hij opneemt per 24 uur. Dit wordt uitgedrukt in 3 hoofdmaten namelijk 30-pint, 50-pint, en 70-pint. Een 30 pint is goed voor kleinere ruimtes, een 50 pint voor grotere ruimtes en een 70 pint voor de grootste ruimtes. Lees hier de juiste capaciteit die u nodig heeft voor verschillende kamergrootte m².

Kamer tot 20 m²: Benodigde capaciteit = 8 Liter / 24 uur

Kamer 20 tot 30 m²: Benodigde capaciteit = 12 Liter / 24 uur

Kamer 30 tot 45 m²: Benodigde capaciteit= 16 Liter / 24 uur

Kamer 45 tot 60 m²: Benodigde capaciteit = 20 Liter / 24 uur

Kamer 60 tot 80 m²: Benodigde capaciteit = 25 Liter / 24 uur

Kamer 80 tot 100 m²: Benodigde capaciteit = 30 Liter / 24 uur

Waterreservoir

Kies altijd een luchtontvochtiger met een zo groot mogelijk waterreservoir zodat je niet zo dikwijls deze moet ledigen. Als je wilt kan je ook kiezen voor een luchtontvochtiger met automatische afvoer die je aansluit op een afvoer. Extra handig je zult nooit meer de water opvangbak moeten ledigen. Modellen met een waterreservoir zijn ideaal als je van plan bent het apparaat te verplaatsen. Een kamer boven heeft meestal gaan afvoerleiding dus weet waar je aan begint.

Energieverbruik

 • Kleine capaciteit tot 30 pint: 400 – 450 Watt
 • Middel grootte capaciteit: tot 50 pint: 500 – 550 Watt
 • De grootste: tot 70 pint: 700 tot 750 Watt
TIP: In de zomermaanden is de luchtvochtigheid het hoogst. Dus het kan zijn dat je in de winter minder last hebt van een vochtprobleem maar dat in de zomer dit probleem weer terug komt.

 

luchtontvochtiger vergelijken

Ingebouwde hygrometer

De meeste moderne luchtontvochtigers komen allemaal met een ingebouwde hygrometer. Let wel op bij de meest goedkope modellen. Lees aandachtig de specificaties van het model dat je wilt kopen.

Geluidsniveau

De meest luchtontvochtigers hebben een geluidsniveau van minder dan 40 decibel. Hoe lager de capaciteit van je luchtontvochtiger hoe minder decibel. Vroeger waren ze veel luidruchtiger maar gelukkig zijn de fabrikanten zich bewust van dit probleem.

Luchtreinigingsfunctie

Sommige modellen hebben een luchtreinigingsfunctie, dit wordt meestal gedaan door middel van extra luchtfilters en ionische straling. Let er wel op dat deze functie de prijs snel omhoog zullen brengen.

Instelbare vochtigheidsgraad

Je kan zelf de gewenste luchtvochtigheidsgraad instellen. Dit is handig, als er te veel vocht in de lucht zit treedt de luchtontvochtiger in werking. Ja behoud zo een vaste luchtvochtigheidsgraad.

Prijs

Prijzen beginnen bij 40 euro en kunnen al snel oplopen afhankelijk van de capaciteit en functies tot 500 euro. Als jij slechts een kleine ruimte of kamer hebt is een kleiner model aanbevolen zo kan je vele kosten besparen.

 

Hoe weet ik of ik een vochtprobleem heb?

 

Wanneer is het tijd om een luchtontvochtiger in huis te halen?

 

Als je de volgende problemen in huis hebt is het misschien tijd om een elektrische luchtontvochtiger in huis te halen:

 • Er zit watervocht / condens op de ramen.
 • Er hangt een muffe geur in de lucht.
 • Je was doet er voor langer over om te drogen dan normaal.
 • Je hebt last van allergie of een benauwde ademhaling.
 • Vocht en schimmel vlekken of scheuren op de muren.

Als je één van deze kwalen in huis hebt kan het om een vochtprobleem gaan. Haal een hydrometer en meet de luchtvochtigheid in de betreffende ruimtes vooraleer je overgaat tot de aankoop van een luchtontvochtiger.

binnenklimaat vocht in huis

Meest gestelde vragen over luchtontvochtigers [FAQ]

Bij normaal gebruik zal je dagelijks je waterreservoir moeten ledigen. Afhankelijk van de ruimte, de hoeveelheid vocht, de temperatuur en het model luchtonvochtiger dat je hebt.

Neen net als bij een koelkast moet je even wacht na vervoer minimaal 2 uur. Zet de luchtonvochtiger op een vlak oppervlakte. Het best is om je luchtontvochtiger 24 uur te laten staan alvorens het de eerste keer in gebruik te nemen.

Neen! Luchtontvochtigers moeten altijd rechtop vervoerd worden. Als je dit niet doet kan het apparaat beschadigd geraken.