Skip to main content

Stoomreiniger Test 2024

 

De beste stoomreiniger vind je hier

Hieronder kun je al direct de beste stoomreiniger voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.

 

Stoomreiniger kopen

 

De beste stoomreiniger voor ieders budget

 

stoom reiniger

Kärcher SC 5 EasyFix

High End

stoomreinigers

Bissell 1977N Vac & Steam

Mid Range

stomers

Vileda Stoomreiniger

Budget

 

beste stoomreiniger

Meestal is de keuze aan stoomreinigers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste stoomreinigers

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor stoomreinigers

✅ Betrouwbare partners

De beste stoomreinigers vind je hier

Als je een grondige schoonmaak wilt doen bij je thuis kan stoomreiniger veel tijd en frustratie uitsparen. Een stoomreiniger verwijderd de hardnekkigste vlekken zonder al te veel problemen en dit volledig zonder chemische schoonmaakmiddelen. Gedaan met eindeloos schrobben op vlekken die niet afgaan met een simpele dweil en aftrekker.

Met een stoomreiniger reinig je harde vloeren zoals steen, tegels, PVC, laminaat en verzegeld parket. Dankzij de hulpstukken kan je makkelijk de badkamer en keuken grondig hygiënisch reinigen.

Het is zelfs mogelijk om glas en tapijten volledig schoon te stomen. Met andere woorden als jij je huis echt grondig wilt reinigen dan haal je met een stoomreiniger de beste resultaten. Er bestaan verschillende soorten stoomreinigers zo heb je de handstoomreinigers deze zijn compact, wegen niet veel en kan je gewoon vastpakken met één hand.

Dan heb je de stoombezems deze zijn het meest populair en aanbevolen voor thuisgebruik. Als je veelvuldig wilt gebruik maken van je stoomreiniger of grote oppervlaktes wilt reinigen dan koop je best een slede-stoomreiniger. Dit is een stoomreiniger met wielen die je achter je aan trekt net zoals een stofzuiger. Deze stoomreinigers hebben een veel groter reservoir dus je kan langdurig reinigen zonder je werkt te onderbreken.

OPGELET: Droge, verzadigde stoom is extra heet en bereikt een temperatuur van 100 °C. Dankzij de hitte worden 99,99 % van de bacteriën gedood als je 30 seconden op een oppervlakte stoomt. Dis is doeltreffend maar ook gevaarlijk. Je kan jezelf verbranden aan de stoom dus let op met je voet tijdens het stomen. Verder is het oppassen met handstoomreinigers hier kan je sneller in contact met stoom komen en tijdens het wisselen van stukken zijn de onderdelen heet.

Stoomreiniger TOP 10

Model Review
1 Vileda Stoomreiniger Vileda Stoomreiniger

92.5%

“Prima stoomreiniger! Makkelijk in elkaar te zetten en geeft goed resultaat op laminaat vloer.”

ReviewPrijs
2 Kärcher SC 3 EasyFix Premium Kärcher SC 3

94.17%

“Dweilen en schoonmaken is nog nooit zo makkelijk geweest. Werkt eenvoudig.”

ReviewPrijs
3 Kärcher SC 4 EasyFix Kärcher SC 4

91.83%

“Geen chemicaliën nodig, ideaal voor gevoelige luchtwegen. “

ReviewPrijs
4 Bissell 1977N Bissell 1977N

87.83%

“Het doet zijn werk prima. Stomen en zuigen afzonderlijk of te samen gaat prima.”

ReviewPrijs
5 Media Evolution STEAM-IT Media Evolution STEAM-IT

80.83%

“Deze stoomreiniger voldoet aan alle verwachtingen. Handig om als handstomer en stoomreiniger te gebruiken.”

ReviewPrijs
6 Kärcher SC 5 Kärcher SC 5

92.17%

“Efficiënte en snelle manier om ruimtes schoon te maken tot in de kleinste hoekjes.”

ReviewPrijs
7 Black&Decker FSMH1321-QS Black&Decker FSMH1321-QS

92.67%

“Poetsen met deze stoomreiniger verloopt vlot en is ook echt proper.”

ReviewPrijs
8 Leifheit CleanTenso Stoomreiniger Leifheit CleanTenso Stoomreiniger

87.83%

” Ideaal voor je vloeren maar ook voor het opfrissen van de vloerbedekking!”

ReviewPrijs
9 BISSELL 2113N PowerFresh BISSELL 2113N

91.5%

“Fijn in gebruik, de vloer zal een stuk schoner is na gebruik, geen geknoei meer met emmer en dweil.”

ReviewPrijs
10 BISSELL 4720M BISSELL 4720M

92.17%

“Compacte machine, krachtige vuilverwijderaar.”

ReviewPrijs

 

Wat is een stoomreiniger?

 

Waarom een stoomreiniger kopen?

Als je tegels, laminaat of PVC grondig wilt reinigen bekom je met een stoomreiniger de beste resultaten. Het verwijdert doeltreffend vuil en onzuiverheden tot in de poriën zonder schoonmaakmiddel! Gedaan met eindeloos schuren of dweilen omdat de vlekken niet van je vloer gaan.

Een schoonmaakstomer is geweldig en bespaart veel tijd uit. Het is een effectieve manier om je huis echt 100 % schoon te maken. Als jij je huis zoals nooit tevoren wilt schoon maken dan moet je gewoon een stoomreiniger in huis hebben. Het is niet alleen geschikt voor vloeren maar je kan er alles mee stomen. Badkamers, tegels, en zelf je keuken en ramen.

Voordelen van een stoomreiniger

✅ Verwijderd hardnekkig vuil

✅ Geen chemische schoonmaakmiddelen nodig

✅ Ook voor vloer en tapijten

✅ Dood bacteriën, virussen en ziektekiemen

✅ Het is milieuvriendelijk

✅ Het is tijdbesparend

✅ Verschillende soorten

✅ Soms multifunctioneel

Nadelen van een stoomreiniger

Een grootste nadeel aan een stoomreiniger is dat je het water moet bijvullen om de 20 minuten afhankelijk wat voor type stomer je hebt aangeschaft. Slede-stoomreinigers hebben een grotere capaciteit en kan je bijvullen zonder het apparaat uit te schakelen. Verder zijn stoom cleaners duur in aanschaf ze kosten tussen de 100 en 500 euro voor de duurdere modellen. Professionele stoomreinigers kosten makkelijk 1000 euro tot 4000 euro.

TIP: Doe nooit schoonmaakmiddel in het waterreservoir van je stoomreiniger. Als je dit toch doet kan je het apparaat beschadigen. Een stoomreiniger werkt volledig zonder schoonmaakmiddelen. De hete stoom verwijderd de hardnekkigste vlekken en reinigt vervuilde oppervlakte als geen ander.

 

stoomreiniger kopen

Hoe werkt een stoomreiniger?

Een stoomreiniger of steam cleaner weekt hardnekkig vuil los en verwijderd vuil dankzij de hete stoom die het apparaat produceert. Hete stoom dood bacteriën, ziektekiemen en stofmijten op de betreffende oppervlaktes. De stoom die uit een stoomreiniger komt moet 95 % droog zijn. Het bevat bijna geen water en is dus geschikter vloeren, tapijten, tegels, wanden en zelfs glas.

Alle verontreinigingen worden losgeweekt met een degelijke stoomreiniger. Dankzij de stoom worden de oppervlaktes veel dieper gereinigd tot in de poriën. Als je tegels hebt kan het soms lastig zijn om tussen de voegen grondig schoon te maken. Met een stoomreiniger is dit verleden tijd. Je kan plaatsen die voorheen onmogelijk waren makkelijk schoon maken vanaf nu. Na het stomen wordt het losgeweekte vuil opgezogen met een waterstofzuiger.

Het grootste voordeel is dat je geen chemische schoonmaakmiddelen nodig hebt tijdens het stomen. Je mag nooit schoonmaakmiddelen in je waterreservoir doen anders kan het apparaat beschadigen.

Als je het zo kijkt heb je alleen water en af en toe een ontkalker nodig om optimaal te stomen. Een stoomreiniger bespaart dus kosten uit aan schoonmaakmiddelen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten stoomreinigers die geschikt zijn voor verschillende situaties. Zo heb je de meest gekende:

Stoombezems zijn stoom reinigers die je zoals een swiffer gebruikt met 1 of 2 handen. Je duwt het vooruit. Het voordeel is dat ze niet zoveel wegen, voldoende waterreservoir hebben voor huishoudelijk gebruik en ze makkelijk te handteren zijn. Stoombezems zijn het meest populair en aanbevolen.

Handstoomreinigers zijn veel kleiner en perfect voor kleine schoonmaakklussen, zoals het fornuis of de wastafel. Ze zijn makkelijk in gebruik maar veel kleiner in stoom capaciteit. Je zal dus na een paar minuten moeten bijvullen.

Slede-stoomreinigers zijn zoals de naam het zegt stoomreiniger die je achter je trekt zoals een slede. Het is een beetje vergelijkbaar met een zware stofzuiger. In de slede zit een groot waterreservoir dus je kan met dit type stomer grote oppervlaktes reinigen. Deze apparaten worden meestal gebruikt in bedrijven of voor commerciële toepassingen.

 

Steam cleaner Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Voordat je over gaat tot de aankoop van een stoomreiniger is het van belang dat je rekening houd met de volgende eigenschappen. Zo is niet elk model sommige stomers kan je gebruiken als gewone stofzuiger en bij andere kan je zelfs tapijten stomen! Let zeker op de volgende specificaties:

 • Soort
 • Waterreservoir
 • Accessoires
 • Stoomdruk
 • Ontkalkingspatroon
 • Multifunctioneel

Soort

Zoals je al kon lezen in het hoofdstuk hoe werkt een stoomreiniger zijn er 3 verschillende stoom reinigers. Zo heb je de handstoomreinigers die je met één hand kunt handteren, deze zijn perfect voor kleine schoonmaakklussen. Verder zijn er de populaire bezemstomers, deze hebben een middelmatige watercapaciteit en zijn aanbevolen voor thuisgebruik.

Als je grote oppervlaktes wilt reinigen maak je gebruik van een slede-stoomreiniger. Deze hebben een veel groter waterreservoir waar je voor lange tijd mee kan reinigen zonder onderbreken.

Waterreservoir

Hoe groter het waterreservoir hoe langer je kan stomen. De meeste bezemstomers hebben een capaciteit van 0,4 tot 0,6 liter. Hiermee kan je ongeveer 20 minuten stomen. Als deze op is vul je het bij en je kan binnen de paar minuten verder stomen. Sledestoomreinigers hebben een groter waterreservoir van 1,5 tot 2 liter. Bijvullen gaan sneller en je kan binnen de 30 seconden verdere stomen. Een sledestoomreiniger moet je niet uitzetten tijdens het bijvullen.

Accessoires

Een stoomreiniger komt met verschillende accessoires. Hieronder de meest voorkomende hulpstukken waarmee je verschillende oppervlakten kan reinigen.

 • Vloerborstel
 • Vierkante borstel
 • Puntstraalsproeier
 • Kleine ronde borstel
 • Microvezeldoeken
 • Verlengbuizen
 • Tapijtborstel
 • Hogedruksproeier
 • Ontkalkingspatroon

 

stoomreiniger kiezen

Stoomdruk

De meeste stomers hebben een stoomdruk tussen de 1 en 4 bar. Hoe hoger de stoomdruk hoe makkelijker het weken van vuil.

Ontkalkingspatroon

Het is van groot belang dat je het apparaat regelmatig ontkalkt. Lees de gebruikershandleiding om te zien hoe vaak je toestel moet worden ontkalkt dit verschilt van apparaat tot apparaat. Verwaarloos het apparaat niet. Je moet het apparaat ontkalken zoals aanbevolen als je dit niet doet zal je stoomreiniger ongewenste resultaten hebben en het sneller begeven.

Multifunctioneel

Sommige stoom reinigers zijn multifunctioneel. Zo kan je met sommige stoomreinigers ook stofzuigen en drogen. Dit gaat enkel als dit uitdrukkelijk in de productinformatie staat beschreven.

TIP: Stoom nooit op oppervlaktes zoals laminaat op een hoge temperatuur met een stoomreiniger. Als je de temperatuur kunt instellen van je stoomreiniger zet hem dan op de laagste stand. Laminaat is gevoelig voor vocht dus altijd opgelet blijf ook nooit te lang op 1 punt stomen.

 

Wat kan ik schoonmaken met een stoomreiniger?

 

Welke oppervlakte kan ik schoonmaken?

Zoals je al kon lezen kan je met een stoomreiniger verschillenden oppervlakte reinigen. Toch is het opgelet, je kan niet alles zomaar stomen. Zo moet je oppassen met parket en houten vloeren.

Lees de gebruikershandleiding goed door, dit verschilt van apparaat tot apparaat. Verder is het van belang om rekening te houden welk soort vloer of tegels je hebt. Ga dit eerst goed na voor je blindelings alles gaat reinigen met je stoomreiniger. Hieronder alvast de oppervlaktes waar stoomreinigers het meest voor worden gebruikt:

 • Vloertegels en wandtegels
 • PVC
 • Laminaat
 • Verzegeld parket
 • Vloeren
 • Kunststof oppervlakken
 • Het aanrecht, afzuigkap en oven
 • Badkamer, douchecabines, bad
 • Ramen, glas, spiegels
 • Tapijten

 

steamcleaner
TIP: Vloeren zoals parket en laminaat worden behandeld met minder stoom dan een tegelvloer. Gebruik een stoomreiniger waarvan de stoomsterkte instelbaar is. Als je tapijten wilt reinigen gebruik je het opzetstuk voor tapijten te reinigen. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen tijdens het stomen!

Meest gestelde vragen over stoomreinigers [FAQ]

Zet de stoomreiniger op de hoogste stand en behandel de gewenste oppervlakte voor minimum 30 seconden om alle bacteriën, schimmels en ziektekiemen te vernietigen.

Een stoomreiniger kost al gauw 100 euro. Voor een degelijke betrouwbare stomer betaal je al snel 200 euro. Professionele stomers kosten boven de 1000 euro.

Neen! Doe dit nooit. Als je schoonmaakmiddel in het waterreservoir doet kan je de oppervlakte die je stoomt beschadigen maar ook het apparaat zelf.

De stoom op de normale stand is meestal 100 °C. Meestal kan je de stoomsterkte instellen middels een draaiknop.